Voetproblemen

voeteninbed

Eelt:

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag. Eelt wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk en wrijving. Onder normale omstandigheden schilfert de hoornlaag aan de buitenkant regelmatig af. Door celdeling in de onderste laag van de opperhuid groeit de huid weer aan. Wanneer huidschilfers door de druk niet naar buiten weg kunnen, ontstaat er eeltvorming. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid, maar als er een abnormale verdikking van eelt plaatsvindt, kan dit op den duur pijnlijk worden en een branderig gevoel geven. Dit komt vooral voor onder de bal van de voet en onder de hiel.

Likdoorns:

Een likdoorn is een naar binnen gegroeide, verharde eeltkern. Over het algemeen wordt een likdoorn in een eeltplek gevormd. Als de dode cellen (eelt) niet meer naar buiten weg kunnen door druk van buitenaf, gaat het eelt in plaats van naar buiten zich een weg naar binnen banen. Wanneer het zover in de huid is gegroeid dat het tegen een van de vele zenuwuiteinden aankomt, zal dit zich uiten in een steek van pijn.

Wintertenen:

Hebt u last van rode en gezwollen plekken die in het bijzonder bij kou erg pijnlijk zijn? Waarschijnlijk hebt u wintertenen. U kunt dan het beste:
  • blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
  • vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
  • warme voetbedekking gebruiken (geitenharen sokken!)
  • een creme gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert
Voeten verdienen uw aandacht!
Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.
 

Luister naar uw voeten:

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen:

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende creme

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende creme. Breng de creme aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencreme, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencreme. Vraag dus aan uw pedicure welke creme u in welk seizoen het best kunt gebruiken!

Voorkom ingegroeide teennagels:

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • druk door slecht passende schoenen
  • het verkeerd (te kort) knippen van nagels
  • een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Voorkom problemen bij het nagels knippen:

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen:

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. U kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

  • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!).
  • iedere avond uw voeten insmeren met creme.

Overigens: als er echt een kloof dreigt, laat u dan direct behandelen!
Dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen:

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Voetafwijkingen zijn meestal niet aangeboren, maar ontstaan vaak door het dragen van slecht passende schoenen. Het beste kunt u schoenen kopen in de namiddag, mogelijk zijn uw voeten dan iets opgezet. Koop de schoenen die bij het passen meteen comfortabel zitten. Als u schoenen past, doe dit dan niet alleen zittend, maar loop er ook een paar passen mee.

Koop schoenen altijd met een lengte toegift.

Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is…)
Hebt u volgens de laatste mode leuke puntschoentjes gekocht of is uw hak toch iets hoger of spitser dan goed voor u is, wissel uw schoenen dan wat vaker af.
Laat bij transpirerende voeten uw schoenen een dagje “rusten”. Leer neemt ook vocht op. Trekt u ze ’s morgens weer aan, dan is de kans groot dat ze nog niet helemaal opgedroogd zijn.

Verhelp eeltranden aan de hiel:

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De ‘aanwas’ van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!
 

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels:

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60 graden.